articles
buy sex toys online
book store
book storebuy sex toysmen sex toys
 
 
 
Alumnusportret  
0 reacties
Hüseyin Sen (28)
Huseyin Sen 2007-09-19

‘Als kind was ik al enorm gefascineerd door alles wat vloog. Altijd vouwde ik vliegtuigjes of tekende deze in alle soorten en maten. Omdat ik havo had, was de hbo-opleiding in Haarlem de enige optie om vliegtuigbouwkunde te studeren. Op mijn zeventiende vertrok ik met mijn twee jaar oudere zus- die geneeskunde aan de VU ging doen- naar Haarlem. Vijf jaar lang woonden we bij een jonge Turkse familie in huis. Heel gezellig. Sinds kort delen we een eigen flat.


Tijdens mijn opleiding deed ik er verschillende projecten naast. De school kreeg van Fokker een oude cockpit, dus zonder romp en vleugels, waarvan ik samen met anderen een flight-simulator heb gemaakt. Het tweede project betrof het nabouwen van een cockpit van een airbus 340, op ware grootte. Hiervoor kreeg ik subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De panelen heb ik laten overkomen uit de VS. Daar is een bedrijf dat onderdelen namaakt, alleen niet met de echte materialen, maar van plastic. Dat is een stuk lichter en goedkoper.


Bij de bouw betrok ik een aantal kinderen van Golden Children, een project van Stichting Cosmicus. Daar ben ik nu landelijk bestuurslid en was ik al enige tijd mentor van kinderen van vier tot en met acht jaar. Het idee erachter is om begaafde kinderen van allochtone afkomst meer zelfvertrouwen te geven. “Je kunt een boom jong buigen”, zo luidt een Turks gezegde. Heel vaak vinden allochtone kinderen van zichzelf dat ze niet veel kunnen. Vergroten van het zelfvertrouwen blijkt hard nodig. De bouw van een cockpit is heel fascinerend voor kinderen. Trouwens, ook voor ouderen. Wie wil daar nu niet een kijkje nemen? En alle techniek werkt echt. Dat is een gigantische operatie. Op die manier kan ik een steentje bijdragen aan een betere toekomst.


“Begaafde allochtone kinderen meer zelfvertrouwen geven” 


Na mijn afstuderen was ik aangenomen bij een bedrijf dat robotvliegtuigen maakt, maar dat ging plotseling failliet. Omdat ik toch geld wilde verdienen, ben ik op Schiphol als beveiligingsbeambte gaan werken. Dankzij de flexibele diensten kon ik in mijn vrije tijd onderzoek doen naar de geschiedenis van de wetenschap en techniek in de islam. Via de Universiteitsbibliotheek in Leiden kwam ik in contact met een professor in Utrecht. Die gaf me de tip om verder te studeren en te promoveren.


De studie die het dichtst tegen mijn interessegebied ligt, heet wetenschapsgeschiedenis en filosofie. Nu volg ik een tweejarige masterprogramma, gericht op de islamitische wiskunde en wetenschap. Ik werk daarnaast sinds september 2006 als studentassistent bij mijn toekomstige promotor. Het promotieonderzoek dat ik aansluitend wil doen, richt zich op het vertalen en het onderzoeken van een deel van een enorm oud naslagwerk. Het beslaat een 1000 jaar oud wiskundig-astronomisch werk uit de islamitische periode, zo tussen de 8e en de 16e eeuw. Ook lever ik technisch commentaar. Wereldwijd zijn ongeveer vijftien tot twintig professoren bij dit onderwerp betrokken, waarvan één in Nederland. Ik voel me geroepen om de fakkel over te nemen.’


Hüseyin Sen à 1978 à geboren in Almelo, van Turkse afkomst 1996à hbo vliegtuigbouwkunde Haarlem 1997 à beveiligingsbeambte Schiphol, start eigen onderzoek 2006 à masteropleiding islamitische wetenschapsgeschiedenis 2006à studentassistentschap departement Wiskunde 2007à start promotieonderzoek.

 
  Beoordeel artikel Reageer op artikel